Followers

Wednesday, September 11, 2013

Tutorial - Duplicate Network...

As-salam...Bertemu kembali kita didalam ruangan ini, pernah x sewaktu kita sibuk menggunakan win 7 dikala ini kita berjumpa dengan duplicate network atau tanda seru pada connection network pada penjuru belah kanan bawah pada monitor anda? Biasanya kita akan "disable"kan network connection dan "enable"kan kembali. Namun apabila anda "shutdown" PC anda, kes yang sama berulang kembali.

Namun ada cara lain untuk mengatasi masalah ini... anda boleh cuba cara ini :

tekan lambang bulat di penjuru bawah kiri monitor anda, dekat search anda taip "regedit.exe"

Keluar apa-apa popup just tekan "yes" je, xpayah gatai nk baca... bukan faham pon, penulis sendiri pown xpernah baca...

kemudian cari : "HKEY_LOCAL_MACHINE\system\CurrentControlSet\Services\tcpip6\parameters" ...... Kemudian anda cari "Disabled Component" = dword: fffffff

Kemudian, 

pergi lagi dekat search macam mula-mula kita buat tadi dan taip "cmd", right click pada cmd dan pilih run as administrator dan tekan enter....

type dalam kotak hitam itu :
 netsh interface tcp set global rss=disabled

kemudian,
 netsh interface tcp set global autotuninglevel=disabled

ok dan restart...

kemudian;
 dekat button search mcm yang mula-mula kita buat tadi taip "services.msc" cari "Idstring" click kanan dan select "properties" cari "startup fight" dan "disabled"kan.... Ini adalah optional, kerana ada sesetengah pc tu tiada pown idstring ni.... 
Kemudian restart, try & find some error....

Sekian Terima Kasih.

Tutorial -Sekiranya tiada password utk access Switch Cisco 2950, Using Console



Sekiranya tiada password untuk access switch.. Reset password…
Utk switch 2950
@Tekan mode + Pasang power cord
Nnt dia akan keluar :
Switch : flash_init
-
-
-
Switch :Load_helper
-
-
-
Switch:
-
-
-
Switch: dir flash:
Switch: rename flash: config.text flash: config.old
-
-
-
Switch: boot
-
-
-
(Type “n” for no)

Switch>
Switch>en
Switch #
Switch # rename flash:config.old flash:config.text
Switch # copy flash:config.text system:running-config
 
Untuk create new password (sw1 adalah nama switch… depend pada yang dah create pada masa lalu)
Yang dalam kurungan <> anda boleh masukkan apa-apa sahaja mengikut citarasa anda. Itu adalah password anda.

Sw1# conf t
Sw1(config)# enable secret
Sw1(config)#enable password
Sw1(config)#line vty 0 15
Sw1(config-line)#password
Sw1(config-line)#login
Sw1(config-line)#line con 0
Sw1(config-line)#password
Sw1(config-line)#end
Sw1# wr mem

Testing console, telnet … using new password.




Tutorial - Reset Tab address Pada Firefox

Assalamualaikum...

Pernah terjadi x apabila anda membuka new tab pada firefox, anda akan mengalami pembukaan address selain dari default address anda... sebagai contoh yang penulis berikan disini adalah web (mixidj.delta-search.com/?babsrc=NT_ss&mntrId=E29990B11C969C44&affID=121136&tsp=5002)... contoh adalah seperti gambar dibawah.


Jangan susah hati, ada cara untuk reset... apa yang anda perlu buat adalah dengan cara ini sahaja... taip pada address bar firefox "about:config", kemudian pada address bar taipkan "browser.newtab.url". Right click pada "browser.newtab.url" dan reset kan. Itu sahaja yang anda perlukan... Terima Kasih dan selamat mencuba...


There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...