Followers

Thursday, September 15, 2011

Review Blog ==>> Orang Plastik

Mungkin ramai yang tidak tahu.. ada bermacam-macam orang berkarya.. salah satu yang paling unik saya jumpa adalah dengan menggunakan lego... Sangat menarik, mempunyai idea yang tersendiri, unik dan class. Beliau menceritakan sesuatu atau sekadar reka, itu saya tidak pasti, yang pasti dengan menggunakan lego, beliau mencipta satu comic dan ianya sungguh menarik.. Speechless.. anda tgk la sendiri dan nilaikan, Orang plastik ~~>> http://orangplastikuning.blogspot.com/ 

\(*w*)/ <<~~ suka sangat la tu teruterubozu aku tu...

Blog review ==>> mAsZuLL

Hari ini saya nak bercerita dengan anda tentang blogger yang lebih dikenali sebagai mama...
Mama ni seorang blogger yang bagi saya banyak bercerita tentang hal-hal semasa diri beliau. Kenapa saya memilih beliau untuk bercerita pasal beliau. Saja seronok, sbb saya adalah follower dia yang ke-700 hahaha.. Sambil promote blog beliau, saya juga mencari dimana kekurangan blog saya ini. Masih mencari identiti sendiri dan follower tersendiri. Dan bagi saya mama adalah seorang yang ingin berkongsi dengan orang ramai tentang pengalaman diri beliau. Apa yang dia buat sekarang, kisah-kisah lalu, dan juga info-info yang berguna yang boleh dikongsi oleh kita semua. Ini adalah pendapat saya semata-mata. Tahniah mama sebab berjaya mencapai follower yang ke 700, dan selamat datang ke dunia blogger ini.Lepas ini klu blog kawan-kawan di terjah oleh saya dan terpilih untuk di review oleh saya sewaktu walkblogging atau terpilih didalam komen-komen yang ditinggalkan jgn marah ye... Klu kawan-kawan nak tgk blog mama ini, boleh click di sini ~~>> http://maszull.blogspot.com/ 

\(*o*)/ <~~ nama dia "teruterubozu"


Wednesday, September 14, 2011

Tukar style Penulisan

Dah lama aku xbergiat aktif dalam berblogging ni.. Kenapa? sbb aku xrasa xsemeriah dulu dah.. dulu sewaktu aku masih newbie dalam berblogging, aku nampak kemeriah yang mana senior akan mempromote newbie dalam blog diorang, tp aku xnampak dah benda tu sekarang, masing-masing akan bercerita dalam blog sendiri.. Ini just pendapat aku, sbb aku sendiri pown mcm tu.. skunk aku nak tukar style aku berblogging. aku nak cuba hidupkan dunia blog ini balik mcm aku rasa dulu-dulu... aku akan baca artikel korang sambil blogwalking, jejak tgk la klu aku rajin aku tinggal la ..klu x, x la..  pastu yg mana aku seronok aku baca.. aku akan ambil link artikel tu.. aku review sedikit, pastu aku masukkan link korang.. Orang akan ckp, "heh.. follower ko pown xramai.. berlagak otai kew".. aku sebenarnya bukan nak berlagak, aku nak memeriahkan suasana blog ikot cara aku... Aku rasa seronok cara dulu-dulu, sebenarnya semakin ramai blogger, semakin xterbaca... so bek dengan cara ini, aku leh baca artikel korang.. nk aku soh aku g melawat? boleh jerk.. senang je cara.. datang blog aku, tinggal jejak dekat komen, pasal artikel korang - link korang.. aku melawat, aku review pasal cite korang tu... pastu aku promote link korang.. dekat blog ni.. klu boleh korang tinggal jejak dekat FB aku terus lagi bes.. senang aku nk tgk.. korang search la Khairil Mysat. invite friends - pm aku dan mention as blogger senang nk buat list friends. Harap apa yg aku rencana ni jadi...

Saturday, September 10, 2011

JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"

Kaishuhaikal Sekadar menyampai :

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَم...ُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)
baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.
Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.
Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh” Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum” dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”. Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata “Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr… Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan! Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”
* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Tolong tag kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya

Sumber dari: Studio.muslim

Friday, September 9, 2011

Rumah Gangster


Pada seketika waktu..aiman sedang bermain-main sambil meniru aksi KL gangster sensorang diri sewaktu adiknya sedang nyenyak tido... Kemudian berlaku la insiden ini :-

Mak : aiman ! Diam la . Adik tengah tido nie !

Aiman : lu kasi gua mati dulu lah bru gua diam !

Ayah : aiman ! Nie mak kamu tau tak !

Aiman : sekarang gua x kira lu mak long ka ,mak ngah ka , ni rumah gua pegang !



Tak lama kemudian,adik bangun dari tido...



Aiman : mainan ni abang punya lah , bak sini mainan abang !

Adik : abang x abang ! sape kacau aku pecah !

(pastu mak menyampuk)

Mak :Hey!!!Kalau aku sembelih ko 18 bru ko tau tentang penyesalan tau x??!!!
 
p/s : Nak terpengaruh pown agak2 la.. mcm ne la anak xikot.. mak nyer pown sama naik...

Wednesday, September 7, 2011

Barang Kemas??


Bila korang tgk gambar ni siapa yang korang akan nampak?? Tokei Emas? Perompak? Penyamun? Peragut? atau Perempuan? Serius bagi aku, aku nampak perempuan klu aku tgk gambar ni... Percaya atau tidak... sebenarnya tidak hanya perempuan sahaja yang berminat dengan barang kemas... Lepas aku ponteng satu kursus jabatan aku (lupa sebenarnya nak pergi kursus tu), kawan aku berkata dekat aku... "aku ingt Pompuan je suka kat barang kemas, Lelaki sebenarnya lebih suka dan bahagia klu dapat barang kemas.. untung kita jadi lelakikan?"... Korang faham? xfaham pown xpe.. dah faham senyap2 jew...hehehe..
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...