Followers

Monday, December 31, 2012

APC, Penulis & Apex

Assalamualaikum kepada semua pembaca & yang tidak baca (sekadar melawat & buat lintas langsung) laman Teratak Kecil Kaishu HaikaL ni... 

Hari ini adalah hari yang paling bahagia buat semua staff di Organisasi Penulis kerana ada majlis Anugerah Inovasi Staf buat 2011 di Renaissance Hotel Kota Bharu. Penulis tidak ketinggalan dalam majlis tersebut memandangkan ianya sudah dekat dengan tempat tinggal penulis walaupun penulis masih belum sihat sepenuhnya... Yelah hujan-hujan macam ni, demam, batuk, muntah, sakit kepala semua ada la kan? 

Dalam keriangan & kalut ribut pasal Majlis Anugerah tu, penulis terjumpa sebuah background perkahwinan Khairul Fahmi Che Mat dengan Leuniey yang diadakan semalam di GrandBall Room Renaissance semalam. Semalam penulis tidak dapat hadir untuk menolong para rakan-rakan sejawat penulis kerana kesihatan tidak mengizinkan, maka terlepas lah penulis untuk bergambar dengan Apex ni... Jadi penulis sempat la mengambil gambar dengan background apex ni pown jadi lah bersama rakan sejawat penulis bernama "Hamba MU" ni...



Selepas bergambar dengan background Apex dan Leuniey tu... Penulis meneruskan acara didalam dewan tersebut kerana terdapat acara makan-makan di Hotel... Berbekalkan kelaparan dan makanan yang boleh lah dikatakan enak la jugak, ikan dan ayam dia jaa.. pastu desert, Penulis pown turun membawa barang-barang menolong pihak teknikal majlis... Lepas pada tu ini yang terjadi :


Korang nampak dengan sapa penulis berbual-bual tu... Haa tu lah kawan lama penulis yang mana penulis dah lama kenal dia... Tp dia xde la kenal penulis ni sapa hahahaha... Khairul Fahmi Che Mat (Apex)... Erm alang-alang dah sembang & kamera ditangan maka berlakulah pergambaran antara penulis dan Hero Malaya tu... Bangga betul penulis dapat bertentang mata dan bersembang dengan Apex... So yang mana xsempat jumpa dengan apex tu, jangan jeles yaaa... tp aku lagi jeles dengan Saljuhumairah la... Bergambar dengan Bojan Hodak, lagi rare... klu dapat bergambar dengan UAI, lagi lagi la RARE... Erm dibawah gambar penulis dengan Apex... Cayalah....



 
Sekian melaporkan dari TVRosak.com ~KaiSHu_HaiKaL~

Saturday, December 29, 2012

Boleh ke ni ??

Assalamualaikum...

Hari ini penulis lihat ramainya orang terutama perempuan post gambar mereka didalam FB. Penulis tidak marah lantak lah kome punya FB Account kan? Cuma Penulis terfikir ramainya mereka "post" kan gaya-gaya mereka dan ada yang bergaya dihadapan cermin tandas dengan gaya abstrak mereka ataupun lebih dikenali dengan gaya Gedik... 

Kenapa klu perempuan yang beraksi gedik macam ni mendapat pujian dan like yang berjuta-lion walhal itu akan mengundang dosa selama mana lelaki mata lelaki-lelaki hidung belang ni melihat. Ye lah benda free xkan tak nak tgk kan? Tok Imam pown tgk, ini kan kita hop cap ayam (kata UAI)... tapi agak-agak klu penulis yang beraksi mcm tu ada ke jadi mcm ni ??


Mau muntah penulis tgk... sama tp xserupa... bila penulis lihat gambar ini terus penulis xjadi nak buat aksi gedik yang mcm pompuan selalu buat... muncungkan mulut, pose tonggek2, buka dada sikit, angkat lengan tunjuk ketiak dan lain-lain... mesti berak cair korang kan klu penulis buat aksi mcm ni haha... xsanggup penulis.... lantaklah, biar penulis dalam hanya keadaan begini huhuhuhu...

Buku Jalanan Kota Bharu

Assalamualaikum...
Ada yang mengetahui dan ada yang masih samar-samar dengan Konsep Buku Jalanan Kota Bharu (BJKB). Penulis sendiri masih hairan masih ada orang yang sanggup menjaja untuk menganjur perpustakaan lambak seperti ini. Namun begitu penulis juga amat teruja dengan keberanian dan kesungguhan yang ditunjukkan oleh anak-anak muda bagi sebuah program seperti ini. Langsung tidak mendapat apa-apa keuntungan malah mungkin akan menjadi bertambah rugi sekiranya ada yang ingin khianat dan tiada perasaan tanggungjawab, namun ianya tidak menjadi masalah bagi aktivis BJKB ini...

Penulis sudah lama mengetahui perihal BJ ini dari seorang blogger Dhani Ahmad hal aktivis BJ ini namun penulis belum lagi terpanggil untuk pergi merasai suasana BJKB ini. Namun hari ini di waktu Jumaat terakhir pada 2012 ini, ketika penulis tidak dapat kembali ke Perak bersama keluarga ini, penulis terpanggil untuk merasai suasana di BJKB ini. Anda boleh layari http://bilik.blogspot.com/2012/12/bjkb.html untuk mengetahui lebih lanjut perihal kewujudan BJKB ini.

Ada Apa dengan BUKU JALANAN?

Konsep yang mudah untuk difahami ianya adalah perpustakaan terbuka atau street library dan unformal... Ianya lebih bersifat santai bagi aktiviti membaca dan mampu untuk memupuk minat membaca dikalangan warga Kota Bharu.

Apa Aktiviti BJKB ni?

Ada beberapa aktiviti yang dilakukan oleh BJKB ini dan ianya bersifat santai.... Antaranya adalah :
# Peminjaman Bahan Bacaan Secara Percuma
# Conteng-Conteng
# Diskusi Perihal buku
# Berkongsi Idea bagi mengembangkan lagi BJKB
# Deklamasi Sajak atau Puisi
Itu antara aktiviti yang disajikan di BJKB ini... rasanya tiada lagi di Kelantan ini yang memperkenalkan konsep seperti ini. Namun di belah luar dari Kelantan ianya sudah pun terkenal seantero Malaysia...

Lokasi ?

BJKB ini beroperasi di Taman Perbandaran Tengku Anis, Kota Bharu pada hari JUMAAT, setiap 2 MINGGU SEKALI dari Jam 4 Petang hingga 7 Malam...

Gambar Kenangan?
Berikut adalah Gambar-Gambar sewaktu Penulis ke Aktiviti BUKU JALANAN KOTA BHARU (BJKB) Peace Yooooo.... Yang mana satu penulis KaiSHu_HaiKaL ini ya? Erm.. Seorang lelaki, memakai Jaket Hitam seolah pegawai tu (walhal kuli pencacai jaa), berkaca mata dan yang paling ketara sekali yang paling temukkkkk antara rakan-rakan aktivis BJKB disana... sebelah penulis yang setia menemani penulis adalah abe Dhani Ahmad, blogger http://bilik.blogspot.com .... Selamat melayan....















Dalam penulis menilik dan menilai karya-karya yang dipersembahkan, penulis sempat meminjam sebuah Zine bertajuk " Dek Neh" - (Zine Punk Rock budok kelate ni boh).    ~p(*-*)q~ KaiSHu_HaiKaL

Friday, November 23, 2012

Lagu Ciptaan Ustaz Azhar Idrus


Assalamualaikum Semua....

Penulis agak semua orang kenal dengan Ustaz Azhar Idrus, seorang Ustaz dari terengganu yang naik kerana ceramah yang ringkas dan mudah difahami serta ada berunsurkan lawak jenaka sedikit bagi menarik minat orang-orang muda untuk datang mendengar ceramah-ceramah agama.

Penulis sendiri pown sekarang ini mendengar ceramah-ceramah agama beliau yang berformatkan MP3 didalam kereta penulis setiap masa. Segala jenis siaran radio ERA ke, Hot FM ke, Suria ke, hape ke semua penulis dah tidak layan kecuali terdesak sangat. 

Apa yang penulis tahu tentang sejarah UAI tetapi tidak pasti akan kesahihannya beliau merupakan seorang guru muzik disebuah sekolah di Malaysia, pernah mencipta beberapa lagu sebelum beliau beralih arah ke bidang keagamaan dan menuntut dipondok-pondok. 

Kebanyakan dari kita apabila ingin berubah dari baik kearah yang lebih baik, mesti memerlukan sebab yang cukup kuat untuk kita berhijrah. Bagi UAI, menurut dari sumber-sumber yang kurang dipercayai kesahihannya, UAI beralih arah kerana didalam jiwanya kosong dan masih mencari sesuatu. Apa yang dipertemukan didalam hidup beliau bagi memenuhi jiwa yang kosong adalah ilmu agama. Kerana itulah beliau sanggup berhenti kerja sebagai seorang guru muzik kepada seorang ahli ugama yang tersohor abad ini.

Namun seperti kisah-kisah dahulu, bila ahli ulama ini membuat sesuatu yang berlainan dari orang lain, maka segala jenis kutukan, fitnah, dan caci maki dihamburkan... Penulis tidak nampak akan kesalahan yang UAI cuba perkatakan, betul... buruk adat melayu, klu perkataan BODOH, BENGONG diketengahkan oleh ahli ulama, tp klu xcakap mcm tu xfaham.... Dalam kehidupan kita seharian perkataan seperti itu terpacul atau tidak dari mulut kita?? Mesti ada kan, tidak ia dinama kan sebagai buruk adat?? Namun ia tetap dipertikaikan oleh sesetengah orang yang taksub.... "Ulama kan, tak kan cakap sampai mcm tu, ulama peliharalah sikit agama..." Pulakkkk... penulis tidak nampak pulak hanya ahli ulama sahaja perlu lindung maruah agama... Habis kita cap ayam ni, xyah lindung agama xpe ke?? 

Bukan maksud penulis, klu dengar ceramah UAI mesti dia orang PAS ni... klu penulis UMNO @ BN @ PKR tak kan penulis xleh nak dengar ceramah-ceramah UAI, penulis minat UAI sebab ajaran dia mudah difahamai dan jelas huraiannya.... Kita sebagai insan mulia yang ada otak dan akal untuk berfikir, kita leh ambil yang baik dan tinggal yang buruk, UAI bukan maksum yang terlepas dari segala dosa... namun bukan bermakna kita kena tolak terus segala ceramah agama yang beliau buat. Cuba bandingkan dengan apa yang kita pelajari, klu bercanggah dari 4-5 ahli ulama yang lain dan bahaskan dengan mereka. sekiranya jawapannya sama 4-5 orang itu, dan UAI sahaja berlainan, tinggalkan ajaran itu, ikot ulama yang lain. Tp bukan kerana nak yang mudah, itu haram... klu 4-5 orang guru itu memberi jawapan yang berbeza-beza... ikot kitalah yang mana kita yakin ajaran itu... Asalkan islam semata-mata...

Dah melalut panjang dah ini, penulis nak bagitau yang UAI sudah buat satu lagu kepada Ali XPDC bertajuk " LANGKAH TERAKHIR" dan lirik lagu adalah seperti dibawah.

Langkah Terakhir

Langkah Pertama, telah ku atur
Membuat aku terasa tersenyum
Kerna tiada dihadapan ku
Pagar yang akan menghalang
Indahnya terasa semua keinginan ku
Laju bagaikan angina yang bertiup
Dlam diam ku, langkah terikut
Menjadi laut yang tak bertepi… tak bertepi…..

Bahang derhaka mula terasa
Membakar jiwa  merosak binasa
Dosa terhimpun, penuh cacatan
Hidup hanya menanti balasan….
Takut mula mengusik hati
Inikah suratan aturan Ilahi
Langkah Terakhir, Mesti diatur
Ingatkan janjimu, ingatkan ihsanmu, luas pintu rahmatmu….
(2x)

Terasa kerdilnya diri ternoda
Mengharap makrifat serta redha…
Sebelum pulang ke tempat asalku
Terimalah langkah terahir ini…
Langkah terakhir (3x)

kalau korang nak tahu lagu ni mcm ne.. korang search la utube tu.... cari langkah terakhir ali xpdc... insyaAllah akan jumpa...
Assalamualaikum.....

Thursday, November 22, 2012

Alhamdulillah... Abdul Latip Talib

 
 
 
Alhamdulillah segala usaha penulis dalam menarik perhatian Novelis tersohor Abdul Latip tercapai, bukan untuk memberitahu yang penulis ini cuba mendapat perhatian Pak Latip tetapi penulis ingin memberitahu pada pak Latip yang penulis menyokong usaha Pak Latip dan penulisan penulis telah dibaca dan ini sungguh mengujakan penulis. Terima Kasih kembali Pak Latip....
 
Sekian: KaiSHu_HaiKaL

Abdul Latip Talib - Kipas Susah Mati


 
Penulis sebenarnya minat giler dengan Pak Latip punya penulisan Novel Sejarah Islam. Bukan hanya kerana penyampaian yang baik, malah mempunyai ilmu yang banyak dan yang paling penulis teruja dengan penulisan Pak Latip adalah penulisannya mampu membawa penulis berada di tempat tersebut dan merasai suasana didalam novel tersebut.
 
Didalam gambar yang penulis ambil ini masih tidak cukup 2 biji koleksi penulis, yang bertajuk Hulagu Khan-Khabar Hitam Dari Timur & Imam-Imam yang Benar... 2 buku ini dipinjam oleh kawan penulis yang bernama Hamidi Awang Cucu Tok Merah & Hafizullah Saad (FiiiiEEEE - No Brain). Penulis memasukkan semua koleksi buku ini khas ditujukan kepada Pak Latip sebagai tanda sokongan penulis kepada usaha beliau dalam menghasilkan karya seperti ini.
 
Penulis berharap Pak Latip boleh menyiapkan karya terbaru beliau dan menerbitkan dengan secepat mungkin yang mana klu penulis tidak silap, sekarang ini beliau dalam proses utk menghasilkan Novel sejarah Islam ang terbaru mengenai Perang Salib. Tidak sabar rasanya penulis menunggu kehadiran karya terbaru beliau itu.
 
Hari ini penulis juga ada mencari buku beliau yang bertajuk Tok Janggut, namun penulis balik ke rumah dengan hampa apabila 5 buah kedai buku penulis pergi namun semuanya tiada didalam simpanan mereka. Walaupun buku itu dihasilkan pada tahun 2010, namun nampaknya permintaan masih ramai sekiranya penulis pergi mencari 5 buah kedai namun tidak dapat menemuinya & memilikinya...
 
Bagi yang belum mengenali Abdul Latip Talib @ Pak Latip ni, apa kata anda layari Blogspot Beliau di ( http://abdullatip.blogspot.com/ ) @ laman sosial FB nya ( https://www.facebook.com/abdul.latip.14?ref=ts&fref=ts )
 
Sekian : KaiSHu_HaiKaL

Wednesday, November 21, 2012

Chess Games dkt kedai Makan??

 
 
Semua sudah sedia maklumkan klu kedai makan mesti ada papan haji buat hiburan bagi kaum khususnya Melayu... Rata-rata klu pergi kedai kampung-kampung mesti akan ada satu atau dua papan haji dan buahnya dari kulit kerang. Masa penulis update FB tadi penulis ada update pasal penulis teringat tentang sebuah kedai makan ni.... Masa itu penulis baru sahaja sampai dari Kelantan ke Sg. Siput Perak.
 
Apa yang menariknya, penulis tetiba tergerak hati nak ke sekolah wife penulis di Felda Lasah. Dalam keadaan yang letih lesu lagi penulis sampai ke sekolah tersebut dan rakan sekerja wife penulis yang nama pown hampir sama dengan penulis mengajak penulis pergi ke sebuah kedai makan berhampiran bagi melepaskan lelah seketika...
 
Felda Lasah ini agak pedalaman juga lah tempatnya tapi tidaklah kampung sangat. Namun apa yang mengujakan penulis adalah apabila sampai dikedai tersebut, penulis melihat ada papan catur @ lebih dikenali sebagai Chess dikedai tersebut. Penulis menyangkakan mungkin mereka hanya bermain dam aji Noh Motor je la kan sbb kawasan pedalaman, namun sangkaan penulis salah. Rakan penulis memberitahu yang disini mereka lebih gemar untuk bermain catur berbanding dengan Dam Aji Noh Motor tu...
 
Penulis agak teruja dengan kenyataan rakan penulis tu, dan penulis juga ingin bermain dengan orang kampung disitu memandangkan mereka berbakat dalam permainan Chess ini... Penulis xdelah hebat dalam permainan ini... cuma penulis ingin menguji diri penulis dalam permainan catur ini kerana penulis sering juga bermain dulu di school. Dan oleh kerana penulis kenal beberapa pemain ini, maka kadang-kadang penulis pandang rendah dan kadang-kala menjadi terlalu takut bila bertemu dengan pemain yang hebat. Sekarang penulis ingin bertemu dengan seorang yang tidak kenal untuk menguji ketahanan mental penulis. Menang Kalah itu tidak penting bagi menulis, adat bertnding ada yang menang ada yang kalah... tp setakat mana keupayaan penulis, itu yang penulis ingin cabar.
 
Penulis berazam untuk kembali ke kedai itu jika ada masa luang... hanya untuk dapat mencabar seorang dua dikampung itu. Itu pun klu penulis sempat la kan... Harap azam ini dapat ditunaikan.. penulis pown perlu practice balik ni... Practice Make Perfect...YeeeeHaaaa....eh silap... AllahuAkbar...

Tuesday, November 20, 2012

Rugikan kita tahu lambat




Besarnya nilai DOA ini yang selama ini kita kurang ambil perhatian:


Doa duduk antara Sujud yang kita selalu baca laju-laju..Tahukah kamu MAKSUDNYA? 


✿ܓ Rabbighfirli ( Tuhanku, ampuni aku )
✿ܓ Warhamni ( Sayangi aku ) 
✿ܓ Wajburnii ( Tutuplah aib-aibku )
✿ܓ Warfa’nii ( Angkatlah darjatku )
✿ܓ Warzuqnii (berilah aku rezeki )
✿ܓ Wahdinii ( Berilah aku penunjuk )
✿ܓ Wa’Aafinii ( Sihatkan aku )
✿ܓ Wa’fuainii ( Maafkan aku )

Zoo Taiping

Al-Kisah lah disuatu hari cuti yang agak lama, penulis pergi ke Zoo Taiping bersama keluarga, cerita tentang hari memula pergi ada di blog Aula (http://nuraliahaula.blogspot.com/2012/11/makan-angin.html) dan cerita di Zoo Taiping ada dalam Blog Aisyah (http://nuraliahaisyah.blogspot.com/2012/11/zoo-taiping.html) follow lah dua blog ini klu ada yang boleh follow. Dalam blog ini penulis hanya nak tunjuk gambar penulis bersama keluarga sahaja. Sila lah lihat dan komen sekiranya anda mahu terima kasih.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sekian cerita dan gambar dari penulis.


Sunday, November 18, 2012

Segmen Senarai Blog Awal Tahun 1434H

Assalamualaikum semua... Hari ini nak bercerita tentang satu Segmen dari http://saljuhumairah.blogspot.com/2012/11/segmen-senarai-blog-awal-tahun-1434h-t.html. Dah lama aku xupdate blog ini sbb aku skunk sibuk dengan blog untuk anak-anak aku... Aisyah & Aula .... korang click dekat nama tu nnt dia akan link la dekat blog anak-anak aku tu... aku nak diorang tahu apa sebenarnya yang berlaku pada waktu kecik-kecik dulu, sebab pernah aku baca satu buku yang kita kena buat satu diari khas tentang diri anak kita then nnt bila besar kita kena suruh dia baca balik tentang diri mereka sewaktu kecil... aku xtahu setakat mana blog ini akan bertahan dan adakah ia mampu bertahan hingga mereka dewasa? Tp yang pasti usaha mesti dibuat kan?

Ok lah... sekarang kita bergerak maju ke Segmen Saljuhumairah ni....

(A)


(B)
 Tentang Diri Aku :
Nama sebenar tp separuh sahaja adalah Khairil
Nama pena adalah kaishuhaikal
Nama fb pula Khairil Mysat
Nak berkenalan boleh je berhubung dengan FB @ Blog - pilih yang mana berkenan dihati
Umur : xjejak 30 lagi tp coming soon... hampir tua daaa...
haa aku letak sekali muka aku yang langsung xsmart @ cantik ini.... kowt-kowt ada kawan-kawan yang memilih muka dulu baru nak berkawan kan... 
 
aku pernah jumpa orang mcm tu sbb tu aku cakap mcm tu... dia kata aku dah la x smart... xkaya lak tu... xleh nak tumpang pape... hehee..lantak la bukan habis duit aku klu xkawan ngan ko pown kan?? aku nak berkawan dengan orang yang ikhlas nak kawan je.. yang nak kan kepentingan ko g la kawan ngan menteri pasola tu, itu pown klu diorang layan ko....

(C)
Tujuan Blogging??

Penerbitan kaishuhaikal.blogspot.com adalah untuk berkongsi segala cerita yang terlintas didalam kepala aku ini bersama korang... mcm korang update status FB tu la... tp FB ringkas sangat, dan disebabkan aku sebenarnya mmg suka menulis sejak dari aku bangku sekolah lagi jadi aku bermain dengan blog ini... mula-mula aku berjinak dengan Friendster.com xtahulah korang sempat ke x? Friendster ini tahun 2005-2006 mcm tu kowt, 2007 - aku bermain dengan multiply dengan nama KUTUBUN SITE , lepas pada tu aku beralih kepada wordpress dan lepas 2 entri lebih kurang kowt pasal komputer aku jadi malas sebab xde sambutan, haa..aku menulis kerana nama kah??  Dan bila aku terasa aku menulis sebab nak kejar glamourious, aku berhenti sbb aku xmahu aku menulis kerana itu... aku ingin berblogging sebab aku suka menulis, bukan kerna nama... dan seorang rakan blog aku bernama Dhani memperkenalkan aku tentang blogspot... 2008-2009 aku beralih arah kepada blogspot mengunakan nama kaishuhaikal... Setelah diperkenalkan secara serius oleh Abg Dhani kepada dunia blogspot aku mula mengenali insan yang bernama saljuhumairah yang membuat segmen ini dan juga Citronal - seorang gadis yang comel, mereka berdua yang serius ajar aku tentang dunia blog ini, tp sayang citronal sudah meninggalkan dunia blog buat sementara waktu kerana sibuk dengan kerjaya sebagai pensyarah UiTM Machang sekarang ini... mungkin selepas ini dia akan kembali... Dan sekarang aku menulis kembali secara perlahan jika aku bosan, dan sekarang aku menulis di laman blog anak aku pula... tujuan nya supaya bila anak-anak aku besar nnt mereka tahu sejarah silam mereka. link ada diatas dekat nama anak-anak aku tu... follow la sekali klu rajin ek.. kesian baru seorang dua yang follow blog tu.... Haa yang xhighlight tu sejarah silam aku, yang highlight tu tujuan aku blogging....

(D)
Impian Sebagai Blogger??
Aku mengimpikan dunia blog ini meriah dengan kepelbagaian cerita, namun aku juga harapkan blogger semua tidak menggunakan medium ini sebagai tempat untuk mencaci maki orang lain, tidak menyebarkan fitnah @ mengata-ngata orang lain dan juga melampau dalam menulis. Aku juga ingin berkawan dengan rakan-rakan blogger yang lain dan oleh kerana itu aku telah mendedahkan nama separuh aku yang benar dan FB aku. Tidak hanya dalam dunia maya tetapi didalam dunia nyata ini.... jadi sebagai blogger yang tidak bertauliah mcm aku ini, aku harap impian aku untuk berkawan dengan blogger lain sudah tercapai, apabila aku sudah mengenali beberapa orang blogger selain aku sebutkan tadi dan impian aku adalah untuk menjaga impian yang aku telah capai ini sebaik mungkin InsyaAllah....

Haa begitulah lebih kurang... mana-mana kekawan yang ingin berkawan dengan saya boleh hubungi melalui laman FB saya search " khairil mysat " InsyaAllah klu berkawan kerana Allah kita akan diberkati dan dikekalkan hingga akhir hayat... Amin....

Tuesday, October 30, 2012

UPDATE FACEBOOK

Suatu malam, sebelum tidur si anak bertanyakan ayahnya.

Anak: "Ayah, boleh tak adik update facebook dari dalam kubur?"

Ayah: "Tak boleh sayang.."
...

Anak: "Kalau adik nak update juga?"

Ayah: "Tak boleh. Kalau facebook boleh diupdate dari dalam kubur setelah mati, mungkin ini statusnya:

1. "Allahurobbi! Besarnya ular! Banyaknya kepala dia!"

2. "Ya Allah! Lipan banyaknya! Kala jengking besar-besar!"

3. "Allah! Mak abah tolong!! Tolonglah keluarkan daku dari tempat yang menakutkan ini!"

4. "Arghhhhhh! (tulang rusuk kanan bersatu dengan tulang rusuk kiri dihimpit bumi kiri kanan)"

5. "Ya Allah! Sakitnya tidak terperi lagi dipalu malaikat-malaikatMu ini..aku bertaubat Ya Allah..ampunilah daku!"

6. "Ya Allah! Panas membakarnya seluruh tubuhku ini! (tubuh dipanggang)

7. "Ya Allah! Gelapnya di dalam kubur ini...takuttt..."

8. "Ya Allah! Kembalikanlah aku ke dunia! Aku berjanji akan taat!"

Adik: "Boleh tak kembali ke dunia setelah mati?"

Ayah: "Sesungguhnya sudah tidak ada peluang kedua lagi apabila jasad telah terpisah dari roh. Merayulah keluar air mata darah sekalipun, tidak lagi akan dikembalikan ke dunia."

Adik: "Hmmmm..jadi tak bolehlah update ya.."

Ayah: "Ya tak boleh. Update facebook tidak perlu. Update iman dan akhlak sangat perlu. Update ilmu al-Quran juga perlu. Mereka yang lalai dengan facebook akhirnya akan update status-status seperti ayah ceritakan tadilah. Orang-orang yang melebihkan facebook, twitter melebihi Tuhannya, akan mengalami situasi-situasi tersebut. Adik mahukah begitu?"

Adik menggeleng-geleng kepalanya seraya menyerahkan iPad kepada ayahnya.

Adik: "Ayah simpanlah benda ni. Adik tak perlukan. Esok ayah tolong carikan adik tempat belajar Quran ya. Adik nak belajar mengaji."

Ayah tersenyum memeluk anaknya. Mengucup lembut anaknya. Moga jadi anak yang soleh hendaknya. Amin..
 
Sumber :: YOSATO MALAYSIA FACEBOOK

Monday, September 3, 2012

Manusia sudah semakin pelik...



Assalamualaikum....
Korang pernah dengar tentang PSY-Gangnam Style.... Penulis hari ini baru terbuka hati nak tgk apa itu gangnam style... sebab apa? Sbb Penulis penulis jarang nak ambil port bab-bab tarian ni... hehehe... Sebelum ini dunia pernah dikejutkan dengan tarian LMFOU yang terkenal dengan tarian American Electropop rasanya... Lagu Sexy and I Know It... Penulis pown gila dengan lagu tu...Siap ada gak belajar menari sikit-sikit buat exercise sendiri-sendiri dekat rumah time xde keje.... Tapi disebabkan xpandai penulis tinggalkan aje tarian tu..xde makna pown nk belajar sungguh-sungguh tarian tu.. Sekolah xnak pulok belajar kan... Ari ni waktu penulis men FB ada timbul lagi tarian baru PSY-Gangnam Style @ Lebih dikenali sebagai tarian KUDA... hahaha... memula pelik tengok... lama-lama seronok la pulak... erm nak belajar tarian kuda pulak ke ni? erm.. tgk la.. klu penulis rasa seronok nk menari nanti kang penulis belajar la pulak kowt... youtube kan banyak... hehehe.. buat sensorang xmalu la kan... Penulis tgk tarian ni macam tarian zapin pown ada jugak.. tarian kuda kepang ada sikit-sikit.... tp apsal xde sapa yang nak wat jadi senam robik ek... erm.. Perlukah penulis belajar tarian KUDA ni???? TAK PAYAH.........

Tuesday, August 28, 2012

Rahsia dibalik Fail Rahsia

Didalam Fail Rahsia aku ni... ada makna lain disebaliknya.. jom kita lihat apa yang sebenarnya :~

garang tp bek hati : 
cth : org mintak sedekah, aku marah dulu pastu aku bg seribu kat org tu...bek hati aku kan???

Rupa Paras Yang Terbaik : 
mmg tidak dinafikan, lepas aku dilahirkan doc pompuan yg sambut aku tu terus cakap "hensem budak ni bila besar nnt..."

Tidak pandai tipu sunat: 
mana ada istilah tipu sunat, mmg aku tidak pandai menipu...

Setia 1% : 
maksudnya aku setia pada yg satu...

Suka wat hal sendri :
nk buat hal org lain wat pa.. buat hal sendri dah la kan .... lalalala...

Fail ni terbaikkkkkk.....

Saturday, August 18, 2012

Orang baru di dalam keluarga Penulis



Alhamdulillah... Tanggal 13.08.2012 penulis di anugerahkan oleh Allah S.W.T seorang lagi warga baru didalam keluarga penulis. Beliau dilahirkan tepat jam 11.45 mlm... Walaupun lahir awal sebulan dari tarikh jangkaan namun beliau selamat dilahirkan sihat Walafiat.... Selamat Datang wahai anak ku didalam keluarga ini... semoga anak menjadi seorang yang sebaik umat diatas muka bumi ini dan menjadi khalifah yang baik dalam menjaga segala suruhan Allah S.W.T dan meninggalkan segala yang dilarang oleh NYA InsyaAllah....

Saturday, August 11, 2012

Kepada yg Nak Dating Dengan Adik2 @ Anak2 Pompuan aku....

Ni aku buat satu surat kebenaran untuk Boipren yang nak kuar dengan adik2 pompuan aku atau anak2 pompuan aku... dan surat ni jugak merupakan kebenaran untuk korang semua boipren2 sekalian untuk aku membuat sesuatu kat korang klu korang langgar perjanjian ini.... Haaa baca betul2 dan paham betul2 sebelum aku pi cari korang dekat umah mak bapak @ umah sewa korang... Ni bukan cubaan ni.. ni betul2 kejadian....

Kepada BF anak-anak aku & adik-adik aku,

Peraturan 1:
Kalo ko sampai kat pagar umah aku pastu dok hon…hon, pastikan ko bawak barang yang nak dihantar..sebab ko takkan ambik ape2 atau sesapa.

Peraturan 2:
Jangan ko pegang2 anak-anak @ adik-adik aku depan atau belakang aku. Ko boleh pandang dia, selagi mata ko tak merayau lebih dari paras leher anak-anak
@ adik-adik aku. Kalo ko tak leh jaga tangan ko dari dok pegang2 anak-anak @ adik-adik aku..aku boleh tolong cabut dan jaga tangan ko kat umah..

Peraturan 3:
Aku tau skang nih fesyen budak2 pakai seluar londeh sampai nampak boxer atau spender ko. Aku ni open-minded, so aku takkan suruh ko pakai seluar tu elok2 cam manusia normal. Tapi, bagi memastikan yang seluar ko takkan terbukak atau dibukak semasa ber’dating’ ngan anak-anak
@ adik-adik aku, aku akan pakai stapler gun kat dalam laci aku nih untuk lekatkan seluar ko kat pinggang.

Peraturan 4:
Aku rasa mesti ko tau pasal kempen seks ‘selamat’ yang omputih dok canang hari2 kat tv atau internet. Kalo tak pakai perlindungan cam kondom atau lain2, ko mungkin akan dapat penyakit yang mungkin membunuh ko satu hari nanti. Meh sini aku nak bagitau, kalo ngan anak-anak
@ adik-adik aku ni, aku lah pelindung tuh..dan aku akan mendatangkan sakit kat tubuh badan ko dan kemungkinan besar akan bunuh ko jugak. Paham?

Peraturan 5:
Biasalah kalo ko nak berkenalan lebih baik ngan aku ni sebagai calon bapak mertua @ abang ipar ko..ko nak berbual pasal politik, pasal sukan atau lain2 topik semasa. Aku tak mo dengar semua tuh. Satu jer topik yang aku minat nak dengar: bila ko nak antar anak-anak
@ adik-adik aku balik ke umah ni semula? Dan jawapan yang aku nak dengar cuma: “Awal.”

Peraturan 6:
Aku rasa ko ni hensem, popular kat kolej/pejabat ko, banyak peluang nak dating ngan aweks2 lain yang lagi kiut-miut..aku takde hal ngan kelebihan ko tu..selagi anak-anak
@ adik-adik aku pon ok dengan kepopularan ko. Tapi, sekali ko dah couple ngan anak-anak @ adik-adik aku, ko jangan pandai2 cari pompuan lain sampai la anak-anak @ adik-adik aku dah bosan ngan ko atau dia break-off ngan ko. Kalo ko wat anak-anak @ adik-adik aku nangis, aku pulak akan wat ko nangis pastu ko bersiap la utk hadap mkn sarapan pagi esok dengan straw bersama pompuan-pompuan nurse dekat hospital nnt yer.

Peraturan 7:
Sementara ko menunggu anak-anak
@ adik-adik aku bersiap, jangan dok mengeluh kalo dia bersiap lama sangat. Kalo ko nak orang yang punctual, ko leh dating ngan mat askar. Kalo ko bosan menunggu kat luar tu, tolong le wat ape yang patut, cam basuh keta aku atau cat pagar umah aku ni.

Peraturan 8:
Tempat2 berikut adalah dilarang sama sekali korang pergi dating; tempat yang ada katil, ada sofa, ada rumput atau apa2 tempat yang leh duduk2 atau baring2. tempat2 yang takde kehadiran orang tua, polis, tok imam. Tempat2 yang gelap. Tempat2 yang membolehkan korang berpegang tangan/menari atau bersukaria. Tempat2 yang panas sampai membuatkan anak=anak
@ adik-adik aku terpaksa pakai tshirt takde lengan..pakai short skirt. Tempat yang sejuk sampai ko kena panaskan badan anak-anak @ adik-adik aku. Movie yang romantic, berunsurkan cium2 tu elakkan. Movie pasal seksa kubur atau hari kiamat dibolehkan.

Peraturan 9:
Jangan sekali-kali menipu aku. Aku ni nampak jer perut buncit, kepala botak, tapi aku akan tau semua pergerakan ko dari spy2 aku. Kalo aku tanya ko nak pegi mana, dengan sapa lagi yang join ngan korang, ko ada satu peluang jer nak jawab dengan benar, tiada yang tak benar melainkan benar belaka. Aku ada satu senapang patah, satu cangkul dan lima ekar tanah yang penuh hutan kat belakang umah aku ni. Selalunya aku dok menembak tupai kat situ. Kalo aku tembak kepala ko kat belakang tu, takde sapa yang nak tanye. Jangan main2 ngan aku.

Peraturan 10:
Ko patut takut ngan aku ni..kalo boleh biar sampai sangat2 takut. Aku ni dok teringat2 lagi peristiwa bukit kepong. Sampai skang kalo ada orang datang umah senyap2 pastu dok berbual kat laman, aku nak tembak..aku ingatkan komunis. Nanti dah abih dating, sampai kat pintu pagar, bukak pintu kereta dan angkat dua2 tangan ko tinggi2. Cakap dengan jelas “saya datang antar anak pakcik”. Pastu terus blah. Tak payah masuk minum teh. Kilauan matahari yang ko nampak kat tingkap umah aku ni ialah teropong senapang sniper aku.

Sekian, Yg perlu ko bimbang,
Ayahnda & Kekanda Kepada GF ko.


Wednesday, August 8, 2012

Rindu Saat Dahulu...

Aku sebenarnya rindukan saat dahulu... tapi sayang kan saat tu xdapat kembali... Benar kata tetua Kura-Kura dalam kung fu Panda.....:~>>

Yesterday is History
Tomorrow is Mystery
But Today is a Gift that way we call it "present"

Nak atau tidak aku sebenarnya kena tempuhi segala yang berlaku... Sekiranya apa yang kita lakukan itu betul then betul la tu... Jgn nak dgr sgt ckp orang-orang yang xtahu apa-apa itu... jgn jadi mcm kisah bapa, anak dan keldai... Sekiranya perkara yang kita lakukan itu bersebab dan munasabah kemudian dibilas dengan alasan yang kukuh maka "just do it" kata iklan NIKE... erm.. mcm tu lah... Apa kaitan dengan kisah aku?? Entah.. aku menulis bukan kerna NAMA... so aku tulis je la pape yang terbuku dalam hati.... Ada motif atau tidak itu tidak jadi hal sbb ini blog aku kan... nk bermotif haa buat blog sendri ek... Assalamulaikum...

Sunday, July 29, 2012

InsyaAllah Boleh...

 

 InsyaAllah boleh... khas untuk anak & Isteri ku, serta anak yg dalam kandungan....

Monday, July 23, 2012

Nafsu Ramadhan

Bulan Puasa... besar ertinya klu nk diceritakan di sini... hikmah berpuasa adalah untuk kita sama-sama mengenal erti kelaparan, kesusahan orang lain yang tidak mempunyai makanan dan untuk mengawal nafsu kita. Nafsu ada banyak pengertian dimana kebanyakan dari kita apabila bercakap pasal nafsu akan bercerita tentang hubungan kelamin semata... tidak hanya itu wahai kawan-kawan sekalian. Nafsu ini banyak kategori dia dan salah satunya ialah nafsu berbelanja...

Didalam bulan ramadhan yang mulia ini, kita akan banyak berbelanja, yang mana makanan kita akan beli secara berlebih-lebihan sehingga tidak habis dimakan dan makanan akan dibuang. Ini tidak mencapai objektif dibulan ramadhan yang mana mendidik kita untuk mendidik nafsu dari segala segi, baik berbelanja sehingga kepada beribadat. Kita hanya tahu lapar dan dahaga tetapi ketika membeli makanan kita sudah lupa akan orang-orang miskin yang mungkin tidak ada makanan untuk berbuka. Anak-anak mereka mungkin sedang kelaparan, sedang kita kenyang sehingga tidak habis dimakan makanan berbuka tadi.

Bagi penulis, ini adalah tanggung-jawab tok penghulu kampung, ketua-ketua Flat dan ketua-ketua kawasan memantau orang-orang islam yang fakir miskin ini, dan hebahkan kepada masyarakat supaya masyarakat sama-sama dapat membantu mereka yang kesusahan. Penulis pernah mendengar rungutan masyarakat setempat yang mana mereka tidak tahu fakir miskin yang ada disekitar mereka, begitu juga dengan penulis sendiri juga tidak tahu yang mana yang dikategorikan sebagai miskin @ fakir miskin. Penghulu @ ketua kawasan perlu mengambil inisiatif untuk mendapatkan maklumat fakir miskin ini dan sebarkan kepada masyarakat supaya nasib mereka juga terbela dan boleh menikmati nikmat yg sama dengan kita. Ramai yang ingin membantu tetapi tersekat oleh kesombongan politik, hinggakan meninggalkan ISLAM yang patut menjadi keutamaan.

Penulis tidak salahkan politik, dan politik ini sebenarnya bagus klu digunakan dengan betul, tetapi apaa yang penulis lihat sekarang ini politik Malaysia menjadi agak kucar kacir. Disebabkan mereka yang taksub dengan politik sehingga mengabaikan tanggungjawab mereka. Tanggungjawab mereka akan kembali apabila mengundi telah tiba. Sebelum itu hilang entah kemana... Sepatutnya mereka yang dipilih ini perlu mengambil tahu semua masyarakat walaupun yg dijaga itu kita tahu dia yang melawan kita dahulu, dalam masa 5 tahun selepas dipilih, ambil tahu dan hapuskan kemiskinan dikalangan masyarakat melayu ISLAM. Itu yang sepatutnya... lebih-lebih lagi dibulan ramadhan yang mulia ini.

Didalam masyarakat ISLAM, kita tiada istilah KAYA MULIA, MISKIN HINA.... Mulia dan hina disisi Allah S.W.T adalah berdasarkan ketaqwaan kita terhadap Allah. Tetapi kita didalam masyarakat MELAYU terbalik sedikit dimana KAYA dimuliakan, MISKIN dihina2... kan sampai kan didalam lagu raya pown ada disebut perkara ini...

Manusia miskin kaya semua bergembira
Aku miskin hina berselubung duka
Manusia miskin kaya semua bergembira
Aku miskin hina berselubung duka

( korus )
Hari raya orang bersuka
Melawat sanak dan saudara
Tapi aku miskin hina
Berselubung duka

Manusia miskin kaya semua bergembira
Aku miskin hina berselubung duka

( korus )
Mereka berpakaian indah
Serba-serbi semuanya mewah
Aku saja sedih hati
Pakaian pun tak berganti

Manusia miskin kaya semua bergembira
Aku miskin hina berselubung duka

Mcm ne perkara ini boleh berlaku, di hari raya kita sebenarnya perlu bergaul dan saling bergembira... Tiada beza antara kaya @ miskin... Yang miskin dibantu, Yang kaya membantu... Yang kaya belum tentu akan kaya sentiasa... yang miskin belum tentu dia miskin, yang miskin hanya cukup mkn pakai harian tetapi tidak berhutang sana sini... yang kaya berhutang sana sini kemudian muflis... jadi sapa lagi miskin? xde bezakan? yang kaya makan nasi yang miskin pown makan nasi jugak kan? ke yang kaya makan kipas angin @ aircond.... xkan? So penulis menyerulah kepada mereka yang ada duit sedikit sebanyak tolonglah mereka yang kurang berpendapatan tu supaya dapat merasa apa yg kita rasa... Ingtlah untuk kita menjadi kaya @ lebih kaya dan lebih mulia adalah dengan amalan bersedekah dan yang paling afdal untuk disedekahkan adalah benda yang paling kita sayang, bukan benda yang paling kita tidak suka... Wallahua'lam....


Sunday, July 22, 2012

Salam Ramadhan.....

Penulis rasa masih belum terlambat untuk penulis memohon maaf kepada semua yang mengenali penulis baik ahli keluarga penulis, rakan-rakan FB penulis, rakan-rakan blog, dan semua yang mengenali penulis samada secara dekat atau jauh... Semoga dibulan Ramadhan yang mulia ini kita isikan bulan ini dengan amalan-amalan yang mulia dan berpahala... Penulis sekali lagi memohon ampun dan maaf andai penulis ada tersilap bicara, tersilap kata, sekiranya ada terhutang, diharap boleh lah menuntut hutang itu sbb takut² penulis terlupa, yang ingt penulis tetap ingt... yang terlupa dan tidak dituntut tu penulis harap halalkanlah hutang piutang penulis itu... Begitu juga dengan penulis, menghalalkan hutang-hutang yang penulis lupa siapa yang berhutang dengan penulis dan akhir sekali SELAMAT BERPUASA....


HO HO HO.....Horlicks??

Inilah jadinya klu asik dengan TV 24 jam....

Di suatu pagi yang buta (sahur ler tu)..

Emak : Alim, bangun lim.. nak makan sahur ni..
Alim : (masih menarik selimut sambil bertanya kpd emaknya) Mak buat HO HO HO HOrlick yer?
Emak : HO HO HO HOtak engkau.. bangun cepat!!

Monday, July 16, 2012

Iktibar Kepada Semua

"Tersentuh. Perlu selalu bercerita dengan anak-anak. Kisah-kisah yang membina keimanan."

Tentang seorang anak perempuannya yg berumur 7 tahun...

Dia seorang yg miskin..tapi sgt menjaga agama,di rumahnya tiada tv tp yg ada cuma pembacaan hadis dan kisah2 sahabat nabi saw..dia seorang pendakwah tnpa gaji yang berdakwah ikhlas dgn wang sendiri..

Tiap hari dia hantar anak perempuannya ke sekolah dan berikan wang saku...anaknya terima dgn senyuman dan ciuman pada bapanya...

Pada satu hari,bapanya ingin keluar berdakwah ke satu tempat yg agak jauh,tapi duitnya tak cukup utk dia tinggalkan nafkah pada anak isteri sepeninggalannya dan juga belanjanya sendiri ketika berdakwah....dia mulai runsing dan berbincang dgn isterinya,tanpa dia sedar,anak kecil nya tu terdengar perbualan mereka...

Lalu dia datang dgn sejumlah wang yg agak byk dlm sebuah bekas dan serahkan pd bapanya sambil berkata,

'abi, ni nana bg hadiah kt abi,abi buatlah belanja keluar dakwah....'

Dia terkejut lalu bertanya:

'dari mana nana dpt byk duit sebanyak ni?'

Anaknya menjawab..

'ni duit belanja yg abi bagi setiap hari.... ^_^ (dgn snyuman ceria)...'

Maka dia bertambah terkejut dan bertanya..

'habis tu,nana makan apa kat sekolah??????'

Anaknya menjawab...

'nana tahu,abi x byk duit,nana juga faham,agama tu penting,sbb tu nana simpan smua duit yg abi bagi dlm satu bekas,nana kumpul smua sbb nk bg kat abi supaya abi gunakan duit tu di jalan Allah...abi jgn lah risau,nana teringin sgt nak jadi mcm fatimah,khadijah,sumayyah yg mcm abi dan ummi critakan pd nana tiap2 malam tu...tapi nana kan kecik lg,nana x mampu bjuang mcm diorang..ini je yg nana mampu korbankan utk agama...tiap hari kan,nana kat sekolah,bila nana lapar je,nana akn minum air paip...abi jgn lah risau...^_^ '

Maka umi dan abinya pun menangis laju..teresak2....
Syukur yg teramat kerana dikurniakan anak yg masih kecil tp faham agamanya tinggi seperti wanita2 yg ditarbiah Rasulullah S.A.W...

Skrg hisab diri kita?

Apakah kita seperti mereka yg ditarbiah oleh Rasulullah S.A.W?
Atau kita seperti mereka yg ditarbiah yahudi,nasrani,barat?

✿ Mari berubah jadi baik..
~lala.. biar pedas sampai kebas, mati itu pasti jadi hidup biar bererti
~Alang-alang hidup, hiduplah sebagai da'ie. Alang-alang mati, matilah sebagai syuhada.

Friday, July 6, 2012

APA ITU RAKAN COP (RC)?


RAKAN COP (Community Oriented Policing) adalah bererti rakan Polis. Ia merupakan wadah bagi merealisasikan hasrat untuk menjalinkan hubungan yang kukuh antara Polis dan masyarakat bagi mewujudkan Bandar Selamat dengan slogan "Bersama Memerangi Jenayah". Maklumat boleh disalurkan kepada Pusat Kawalan Polis (CCC) yang beroperasi 24 jam melalui perkhidmatan telefon (hotline, SMS, MMS) dan komputer (e-mail dan website). Sehubungan itu, maklumat mengenai kemalangan jalan raya, kesalahan lalulintas atau kesesakan lalulintas juga boleh disalurkan kepada Pusat Kawalan Polis.

Menghantar Maklumat melalui SMS:

POLIS[negeri] [maklumat/aduan]
hantar ke DAPAT|32728

Untuk mendapat maklumat taip:
POLIS[negeri]

Pendaftaran Individu:
POLIS[negeri] DAFTAR [nama pengenalan]

Pendaftaran Unit(Kumpulan):
RAKANCOP UNIT WUJUD [nama unit]

Menyertai Unit:
RAKANCOP UNIT SERTAI [nama unit]

Menyemak pendaftaran:
RAKANCOP SEMAK

Berchat dengan RakanCOP lain:
RAKANCOP CHAT [nama/no ahli] [mesej]

Ubah nama:
RAKANCOP UBAH [nama pengenalan baru]

Tukar telefon
RAKANCOP TUKAR [no tel lama] [no tel baru] [no keahlian RakanCOP]

Menghantar MMS, mulakan mesej dengan:
POLIS[negeri] [mesej] hantar ke mms@dapat.com

HANTAR SEMUA SMS KE : DAPAT / 32728

SMS ID Negeri

Negeri SMS ID Negeri
KUALA LUMPUR KL
SELANGOR SL
PERLIS PL
KEDAH KD
PENANG PP
PERAK PK
MELAKA MLK
JOHOR JHR
TERENGGANU TRG
KELANTAN KN
PAHANG PHG
SABAH SBH
SARAWAK SWK

Sumber yang penulis ambil ni dari pages FB Rakan Cop (RC). Penulis dah masuk semalam Rakan Cop. Selain dari kita dapat membantu polis, Dengan menyertai RC ni, kita juga boleh mendapat bantuan polis dengan lebih cepat. Sebagai contoh, klu kita ni jenis traveller mcm penulis, kereta breakdown di dalam hutan grik, atau berlaku excident kereta lain disana, kita hanya Msg RC dan polis terdekat akan memberi bantuan dengan segera. So xperlu lah nak masuk persatuan yang mengarut-mengarut yg konon je nak jaga kita itu. Polis dah cukup. Tp penulis xde la try lagi sms RC ni tgk tahap efficient RC ni... Klu penulis tgk RC ni xefficient nnt penulis review balik. Setakat ini... mengikut maklumat penulis terima dari pegawai tinggi  mereka di depan Bank Rakyat semlm sewaktu hari bersama pelanggan, apa yang ditawar oleh RC ini amat baik sekali. 

TAHNIAH PIHAK POLIS DIRAJA MALAYSIA. Semoga RC ni efficient dalam memberi khidmat terhadap masyarakat sejajar dengan Objektif PDRM untuk RC ni, untuk menjalinkan hubungan yang kukuh antara Polis dan masyarakat InsyaAllah....

Friday, June 29, 2012

This is the Final Count Down...

Sumber dari : Treevia Network

Lagi beberapa jam penulis akan bertemu dengan sebuah kertas soalan yang penulis tidak berapa suka... Strategic Information System Planning. Payah kowt paper tu... Dah mula baca dari semalam sampai la penulis mula menulis dalam blog ni langsung penulis xtahu apa-apa pasal subject ni... Esk dah mula final Exam. Korang tgk x gambar diatas, mcm tu la aku rasa bila tiba waktu esk... xleh jawab sampai otak keluar... Member-member pown dah nek risau bila aku bgtaw aku dah start blur... sebijik mcm keadaan dalam gambar tu... harap-harap esk otak aku xkeluar mcm tu.... boleh keluar dewan dengan tersenyum riang ... InsyaAllah....


Sunday, June 24, 2012

Suzuki V-Storm 650ABS


 



Hari ini penulis nak review sedikit tentang Motor Besar, Ye lah apabila dah bosan maka application facebook memjadi permainan. Dan penulis mendapat cadangan dari application suka-suka Facebook ni Motor yang paling sesuai untuk penulis adalah SUZUKI V-STORM 650ABS. Menurut daripada http://www.totalmotorcycle.com/motorcycles/2012models/2012-Suzuki-VStrom650ABS.htm yang penulis faham, motor ini telah diperbaharui dari segi design dan kekuasaan motor itu sendiri. Ianya boleh dikategorikan sebagai "Easy Rider" namun ianya kelihatan amat sporty dan bergaya.

Penulis tidak begitu faham dengan spesifikasi yang diberikan namun bagi penunggang jarak jauh yang inginkan keselesaaan, penulis berasa begitu teruja untuk memiliki sebuah motosikal berkuasa besar seperti ini. Ianya juga dilengkapi dengan Antilock Break System (ABS) yang digunakan untuk membantu penghentian motosikal yang lebih efisyen. Selain itu tangki minyak motosikal yang slim dan bergaya mampu menampung sebanyak 20 liter minyak didalam satu masa. Mengikut pada kiraan penulis satu tangki minyak motor ini didalam linkungan Rm40-50, namun mampu untuk bergerak lebih jauh dari biasa.

Selain itu, motorsikal ini juga mempunyai 6 speed gears dan mampu bergerak didalam keadaan stabil didalam top speed gears, namun saranan penulis sila patuhi had laju yang dibenarkan ye, Harga penulis tidak pasti akan haraga pasaran malaysia, namun penulis menganggarkan dalam RM30,000 - 40,000 sahaja barangkali... dan ianya bersifat mampu milik bagi seorang yang kaya raya... hahaha penulis tidak mampu untuk miliki jentera semacam ini.... Penulis masukkan sedikit spesifikasi yang penulis pown sendiri tidak faham... namun sekiranya ada yang faham boleh berkongsi diruangan komen entry ini terima kasih.... :
spesifikasi :

ENGINE TYPE
4-stroke, liquid-cooled, DOHC, 90 degree V-Twin

BORE X STROKE
81.0 mm x 62.6 mm

DISPLACEMENT
645cc

COMPRESSION RATIO
11.2:1

FUEL SYSTEM
Fuel injection

MAXIMUM POWER
50.5 kw @ 8800 rpm

TORQUE
60 Nm @ 6400 rpm

IGNITION
Electronic ignition (transistorised)

STARTER SYSTEM
Electric

LUBRICATION SYSTEM
Wet sump

TRANSMISSION
6-speed constant mesh

PRIMARY REDUCTION RATIO
71/34 (2.088)

FINAL REDUCTION RATIO
47/15 (3.133)

RAKE / TRAIL
26.0 degrees / 110mm

SUSPENSION
FRONT
Telescopic, coil spring, oil damped
REAR
Link type, 5-way adjustable coil spring, oil damped

BRAKES
FRONT
ABS 310mm dual disc
REAR
260mm disc

TYRES
FRONT
110/80 R19
REAR
150/70 R17

FUEL TANK
20.0 litre

OVERALL LENGTH
2,290mm

OVERALL WIDTH
835mm

OVERALL HEIGHT
1,405mm

WHEELBASE
1,560mm

SEAT HEIGHT
835mm

WET WEIGHT (including all fluids and 20 litres of fuel)
214kg

WARRANTY
Two-year unlimited km

COLOURS
Choice of two:
1. Pearl Mirage White
2. Metallic Fox Orange


There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...