Followers

Monday, April 11, 2011

PDP aku

Dah lama aku nak up sikit power keta aku ini, bukan nak laju sgt pown cuma aku nak sikit pickup supaya leh bawa dengan sedap dekat bukit Grik - Jeli, Jeli - Grik tu nanti... Setelah aku selidik dengan blog orang ramai pasal keta ni, aku tertarik dengan 2 buah blog yang aku kira aku leh cilok sikit2 ilmu pasal kereta ni dari diorang. Blog yang dimaksudkan adalah


&


Dengan 2 laman blog ini aku berjaya dapat ilmu sikit2 dan cuba mendalami ilmu permotoran ini. terutama dalam menentukan dan memastikan kebangkitan satria aku. Untuk kebangkitan pertama aku, apa yang aku buat adalah dengan menukar air filter asal dengan open port air filter. Ada sikit pickup la untuk enjin standart aku 4G15 tu...kemudian dengan ditambah compressor M3 sedap la sikit tarik... dari asal aku punya top speed 140 KM/J skunk naik la 160 KM/J. Keadaana enjin aku tu seperti dibawah.


Korang nampak benda alah kecik warna biru dekat dengan compressor aircond tu..itu compressor M3 yang aku bgtaw tu. Nak cerita lebih aku pown xtaw mende sebenarnya. Kawan aku ckp ko pergi masukkan compressor tu kompem kete ko pickup sikit. Mmg pickup sikit, top speed pown nek sikit, ok la kan. nak cerita sebenarnya malu sbb baru belajar bab modification keta ni. Newbies la bab-bab modification ini. Baik luaran or enjin. Skunk baru nak jinak-jinak. Maybe klu setakat enjin carb 4G15 ni xlaju kan, xmcm enjin 4G93 ke atas...tapi bg aku enjin NA mcm ni pown dah cukup untuk menyusuri jalan-jalan di Malaysia ni. Nanti aku nak buat ekzos pulak... Member aku NikSetanBaik dari Mysat & KYCC club ada bgtaw aku untuk buat ekzos, dari nenas piping straight 1.8" terus ke Muffler. Erm nanti tambah lagi pickup. So next projek untuk keta aku tu adalah ekzos la plak yeah.....Dibawah adalah keta aku yang xberapo lawo...



2 comments:

  1. boss....M3 compressor brape u angkat and kat mane nak dpt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Compressor tu dalam harga RM170 dan saya dapat kedai accessories jer... kebetulan jumpa...

      Delete

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...