Followers

Sunday, April 24, 2011

Vacuum & Other Gauge Meter

camni cara senangnya, dlm bahasa melayu pasar kite...intake manifold, dlm tu ade vacuum from inside, and outside untuk berfungsi, vacuum ni diukur dlm Hg (merkuri, dari aras laut). bile piston tu gerak atas bawah, dia akan tarik/buang pressure dlm enjin, so kalo ade sumthin yg x kena pada enjin, nilai vacuum tu akan berubah2... paham? bende yg x kena pada enjin tu dtg dr byk faktor, x semestinya piston sahaja. contoh kalo leaking pada ekzos gasket la katakan, so pressure keluar x akan sama dengan pressure masuk.... ni indication "enjin", dengan kata lain, lebih spesifik dlm contoh td gasket ekzos bocor... contohnye la... ok?so bile ko pasang vaccum meter ni, jarum dia dok geli2 tu tunjukkan segala info pada enjin ko. tu sebab aku kata 1st, simplest diagnostic tools yg boleh dipakai pada keta.lebih paham lagi kalo ko tgk chart bawah ni, nilai2 vacuum meter dan ape maknanya:





so, kalo idle lepas start enjin stay jarum tu 17-22 = maknanya enjin seme ok, kalo ade slight difference kat meter ko, bawah 15 ke, cek chart tu, tgk ape x kena. early detection akan selamatkan
kalo nak buat additional untuk set rev yang tepat...beli ar cap bagus sket....apexi ke...hks ke...baru bacaan tepat......vacum tuh...die akan bace bacaan vacum enjin kita......kalo susut bacaan vacum tuh maksud die...enjin kite de problem...leaking kot.....kalo ok je...bacaan sekitar 22....maksud die enjin cantik....voltage meter plak untuk kita baca ngan tengok ade over voltage tak...atau susut voltage.....over sangat piston bocor......low plak kete lagging.....boost....untuk kite tengok tekanan air preasure yang masuk kat injap pembakaran.....lagi tinggi lagi bagus.....tapi memadai ngan ketahanan blok enjin.....kalo turbo tuh....kalo leh g 3 bar.....aku suspek laa.....heheheheheheh......auto timer plak....meter nie plak bagi kite nak matikan enjin.....tujuan utama untuk soh kita tak matikan enjin dengan mengejut...nak jage enjin la kan........bagi running dulu sebelum matikan......bagi pengawalan minyak itam tuh edha sket sebelum mati......pastuh bagi pembuangan total....air preasure yang tinggi yang tersimpan lagi dalam kete turbo.....bagi normal balik......hehehehehehe.....

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...