Followers

Sunday, April 24, 2011

Vacuum & Other Gauge Meter

camni cara senangnya, dlm bahasa melayu pasar kite...intake manifold, dlm tu ade vacuum from inside, and outside untuk berfungsi, vacuum ni diukur dlm Hg (merkuri, dari aras laut). bile piston tu gerak atas bawah, dia akan tarik/buang pressure dlm enjin, so kalo ade sumthin yg x kena pada enjin, nilai vacuum tu akan berubah2... paham? bende yg x kena pada enjin tu dtg dr byk faktor, x semestinya piston sahaja. contoh kalo leaking pada ekzos gasket la katakan, so pressure keluar x akan sama dengan pressure masuk.... ni indication "enjin", dengan kata lain, lebih spesifik dlm contoh td gasket ekzos bocor... contohnye la... ok?so bile ko pasang vaccum meter ni, jarum dia dok geli2 tu tunjukkan segala info pada enjin ko. tu sebab aku kata 1st, simplest diagnostic tools yg boleh dipakai pada keta.lebih paham lagi kalo ko tgk chart bawah ni, nilai2 vacuum meter dan ape maknanya:





so, kalo idle lepas start enjin stay jarum tu 17-22 = maknanya enjin seme ok, kalo ade slight difference kat meter ko, bawah 15 ke, cek chart tu, tgk ape x kena. early detection akan selamatkan
kalo nak buat additional untuk set rev yang tepat...beli ar cap bagus sket....apexi ke...hks ke...baru bacaan tepat......vacum tuh...die akan bace bacaan vacum enjin kita......kalo susut bacaan vacum tuh maksud die...enjin kite de problem...leaking kot.....kalo ok je...bacaan sekitar 22....maksud die enjin cantik....voltage meter plak untuk kita baca ngan tengok ade over voltage tak...atau susut voltage.....over sangat piston bocor......low plak kete lagging.....boost....untuk kite tengok tekanan air preasure yang masuk kat injap pembakaran.....lagi tinggi lagi bagus.....tapi memadai ngan ketahanan blok enjin.....kalo turbo tuh....kalo leh g 3 bar.....aku suspek laa.....heheheheheheh......auto timer plak....meter nie plak bagi kite nak matikan enjin.....tujuan utama untuk soh kita tak matikan enjin dengan mengejut...nak jage enjin la kan........bagi running dulu sebelum matikan......bagi pengawalan minyak itam tuh edha sket sebelum mati......pastuh bagi pembuangan total....air preasure yang tinggi yang tersimpan lagi dalam kete turbo.....bagi normal balik......hehehehehehe.....

Monday, April 11, 2011

PDP aku

Dah lama aku nak up sikit power keta aku ini, bukan nak laju sgt pown cuma aku nak sikit pickup supaya leh bawa dengan sedap dekat bukit Grik - Jeli, Jeli - Grik tu nanti... Setelah aku selidik dengan blog orang ramai pasal keta ni, aku tertarik dengan 2 buah blog yang aku kira aku leh cilok sikit2 ilmu pasal kereta ni dari diorang. Blog yang dimaksudkan adalah


&


Dengan 2 laman blog ini aku berjaya dapat ilmu sikit2 dan cuba mendalami ilmu permotoran ini. terutama dalam menentukan dan memastikan kebangkitan satria aku. Untuk kebangkitan pertama aku, apa yang aku buat adalah dengan menukar air filter asal dengan open port air filter. Ada sikit pickup la untuk enjin standart aku 4G15 tu...kemudian dengan ditambah compressor M3 sedap la sikit tarik... dari asal aku punya top speed 140 KM/J skunk naik la 160 KM/J. Keadaana enjin aku tu seperti dibawah.


Korang nampak benda alah kecik warna biru dekat dengan compressor aircond tu..itu compressor M3 yang aku bgtaw tu. Nak cerita lebih aku pown xtaw mende sebenarnya. Kawan aku ckp ko pergi masukkan compressor tu kompem kete ko pickup sikit. Mmg pickup sikit, top speed pown nek sikit, ok la kan. nak cerita sebenarnya malu sbb baru belajar bab modification keta ni. Newbies la bab-bab modification ini. Baik luaran or enjin. Skunk baru nak jinak-jinak. Maybe klu setakat enjin carb 4G15 ni xlaju kan, xmcm enjin 4G93 ke atas...tapi bg aku enjin NA mcm ni pown dah cukup untuk menyusuri jalan-jalan di Malaysia ni. Nanti aku nak buat ekzos pulak... Member aku NikSetanBaik dari Mysat & KYCC club ada bgtaw aku untuk buat ekzos, dari nenas piping straight 1.8" terus ke Muffler. Erm nanti tambah lagi pickup. So next projek untuk keta aku tu adalah ekzos la plak yeah.....Dibawah adalah keta aku yang xberapo lawo...



Monday, April 4, 2011

Wat keje yang membosankan....

Keje keje keje....bes sebenarnya bila bekerja ni. Dapat duit, dapat kawan-kawan...tapi aku nak keje tanpa tekanan...bila tekanan mmg xjadi keje aku. Skunk ni aku tgh bertungkus lumus buang virus shortcut yang menyerang organisasi aku keje. Library department ni ada banyak PC. Skunk ni aku tgh wat sensorang jew. Member-member aku malas nak Hallo hallo... Kenapa? Sbb aku malas nak menyusahkan orang dan mengelakkan dari rasa xpuas hati dari kalangan kawan-kawan. sekarang ni xde la lagi yang xpuas hati...cuma untuk mengelakkan dari benda tu berlaku baik aku elak dulu. Penat la keje mcm tu? Aah memang la penat...lagipon ari tu aku masuk keje kat sini sbb aku mintak keje. So orang dah bg keje jgn wat songel nak menggatal dok rehat. Nak rehat ko pencen. Selagi duit gaji ada dalam slip gaji tu ko kena la wat keje. Bos besar aku ada cakap, korang dok kat sini selain dari keje hakiki korang xde helah untuk mengelak dari buat kerja bukan hakiki...xde istilah kerja bukan hakiki...kenapa korang taw... sbb korang dalam skop tugas ada tulis kena buat kerja sekiranya terdapat arahan dari semasa ke semasa... Yang aku heran, bila kerja bos @ Pengarah bagi kerja kat bos kitaorang, kenapa bos kitaorang bg dekat kitorang lak..ko buat la tu keje ko..arahan dari semasa ke semasa. xde lah kitaorang bos mana leh buat keje mcm ni. Pengurusan lagi penat dari korang taw. Hekkkkk kamu.... yang kitaorang ni keje audit kena wat, jaga stor kena wat, kerani kena wat, keje bos kena wat, keje kitaorang kena wat, makmal kena jaga, yang bes sekali bila kena bambu....suma bos lari...xde sorang pown bos yang tampil bela kitaorang, baik start dari Koordinator sampai ker PARgawai...semua kecut telor pistol masuk sarang...lepas dalam meeting bangkit hal itu ini..ckp dia bela la, itu la, ini la... Kami juruteknik ni dah jadi mcm kura-kura dalam perahu dah..."dah kena wat tak tahu jew"...ari ini baru nak luah balik lepas sekian lama...nak marah? Marah la klu berani..aku sekarang ni xheran dah apa nak jadi....bukan sombong atau apa...bila pihak atasan aku tahu hal sebenarnya...Audit patut datang check... rasuah keje yang berlaku dalam organisasi aku...Rasuah duit aku xtaw la ada ke x..xde la kowt. Rasuah keje gila mcm ni byk berlaku...konon bos pandai segalanya kan...tapi sepatutnya Bos kekadang kena amik kira pandangan anak buah, baru anak buah leh buat keje dengan senang hati. Ni x..harap pangkat ada DR la Prof la tapi buat-buat pandai sedangkan hal tu anak buah yang buat. dah la klu nak taip sampai esk pagi xabih ni....K selamat membaca bagi mereka nak baca hal luahan hati aku ini.... Assalamualaikum...

Aku semakin xfaham...

assalamualaikum....
Aku jadi semakin xfaham dengan dunia blog ni sebenarnya... Apakah tujuan ia? dulu ada blog jew, skunk ada vlog... lepas tu follower semakin ramai..bagus la tu kan sebab ada kemajuan, tapi aku ada dengan satu vlog dari Cik epal 06 pasal blog pompuan vs blog lelaki... Blog pompuan byak bercerita pasal cinta itu yg cepat dapat perhatian... Blog lelaki plak byk bercerita pasal gajet dan hal2 yg dah ada dalam akhbar...betul kew? Mcm ne dengan Ben Ashaari lak? Sbb dia hensome kew? Atau sbb dia punya entri bagus2...
Aku xkisah pown popular ke xpopular dalam dunia blog ni, blog ni aku wujudkan untuk dunia aku..dan aku rela berkongsi dengan orang yg ingin berkongsi...xjeles kew orang punya follower riban-riban ko 20-30 orang jew.. Jawapan aku : "Gila ko xjeles...jeles woo...tapi aku suka orang follow aku ikhlas untuk berkawan dengan aku".. aku juga akan follow orang yang aku suka untuk berkawan dengan diorang..biasanya aku suka tgk entri diorang.... Lambat la ko femes dalam dunia blog ni...Lantak la lambat ke cepat ke femes, aku bukan nak femes dari dunia blog ni..aku nak berkawan dalam dunia blog ni...Tentang entri aku yang serabai..aah memang serabai pown sbb aku masih mencari gaya yang seswai dengan diri aku.. masih mencuba dan masih belajar dari orang-orang lama... Sekiranya kamu ingin mengetahui akan sesuatu maka bergaul lah dengan golongan-golongan yang mengetahuinya..so sekarang aku nak berkawan dengan kawan-kawan blogger itu jew...pasal femes tu letak la tepi dulu...fokus kepada tujuan asal blogging melainkan blog untuk femes...xleh wat apa ar..
Ok la..ngantuk ah..assalamualaikum....
Blog pasal anak aku : http://nuraliahaisyah.blogspot.com/
Blog pasal club Kelantan Youth Car Club (KYCC) : http://kelantanyouthcarclub.blogspot.com/
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...