Followers

Tuesday, February 19, 2013

Yang Mana Lagi Haram Jadah...

Assalamualaikum....

Pembaca semua ingat x, pernah tergempar dalam FB dan email tentang cerita 2 pelajar siswi bergambar pose "menarik" dengan babi? Macam-macam tomahan dilemparkan kepada beliau kan? Penulis bukan nak perhangatkan balik cerita ini... cuma penulis tiba-tiba terlintas setelah melihat begitu banyak gambar yang di "LIKE" di Facebook mereka yang berpegangan tangan dan ucapan sweetnyer.... so sweetttt... i liokeeee.... dan macam-macam lagi lah... semua pujian dan jarang² kutukan berlaku...

Namun bila penulis search penulis terjumpa cerita lama 2 siswi sedang bergambar dengan babi tu dikutuk keras oleh semua orang sambil berkata "haram lah pegang babi... xde benda lain ke nak pegang""xde otak la pelajar ni... belajar je di U..." dan macam² jenis kutukan yang kurang membina...

Penulis just nak ingtkan kepada semua pembaca... Pegang Babi tidak haram... cuma ianya najis mughallazah @ najis berat... haram memakan nya... namun tiada larangan untuk memegangnya... Tetapi memegang tangan bukan Muhrim ni jelas haram disisi Islam....

Jadi selamat berfikir dan selamat beramal.....

 

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...