Followers

Friday, January 11, 2013

Tutorial : Recover File daripada RAW partition Hdd

 Assalamualaikum semua...

Hari ini penulis ingin berkongsi tutorial bagi ilmu komputer... Penulis xdelah hebat dalam komputer ini cuma hari ini terjumpa dengan masalah yang selama ini penulis memang mengelak dari terjumpa dengan perkara macam ini... 

Korang pernah x terjumpa dengan Harddisk (HDD) yang berformatkan RAW file. Mesti pernahkan klu korang tu juruteknik komputer dan seangkatannya. Ok.. solution yang biasa kita buat? Format lah of course... Erm hari ini penulis terjumpa dengan benda alah ini dan User nak backup semua data tesis beliau... Sakit kepala penulis nak fikir benda alah ini... Habis penulis tanya otai-otai komputer termasuklah dalam FB group Juruteknik Komputer semalaya... 

Ok lah... First step klu korang jumpa hdd korang jadi mcm ni : 

Nampak penulis buat bulat yg xberapa nak bulat tu ? langsung xde size partition pada hdd tu... Lepas tu korang pergi dekat search type "disk management" korang select "Create and Format harddisk Partition" nnt kuarlah disk management tu select ah ".........". Nnt korang akan nampak dia detect as a raw file.

Solution adalah seperti berikut :

Penulis continue ikot english ah... susah lah nak terjemah bagai... boleh ek... korang ikot jer step ni.. InsyaAllah berjaya...

1. Download the software first and after installing it on your PC, select "Complete Recovery" button on the main window.
 
 
2. Select all lost files to recover by ticking 'Search all lost files automatically' or just choose specified file types to recover. Tick 'Ignore bad sectors' to skip bad sectors when scanning.

3. You can see the list of logical volumes found on your computer. Then select the "RAW" disk or inaccessible logic disk.
4. Click "Next" to begin scanning for files.

- Part ini lama sikit sebab dia depend ikot hard disk lagi besar HDD lagi lama la... contoh mcm aku buat skunk ni.. HDD 320Gb.. dah 3 jam tapi xsiap lagi... Siap leh wat tutorial ni lagi sambil-sambil...

  

5. Select the files or directory that you want to recover and press the "Next" button.


6. Select a directory and press the "Next" button to save the files.

Selepas semua step ini bermakna anda telah recover semua file didalam hdd yang Raw file sebentar tadi. Selepas ini anda boleh la format kembali tanpa ada rasa gusar dihati anda semua....

Harap ini dapat membantu semua pembaca untuk bertindak dalam menyelamatkan data anda.
Sekian Terima Kasih.
 

2 comments:

  1. tutorial bagus ni..klau berlaku buleh tengok tutorial ni balik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah berguna... tp memerlukan skill juga dalam ilmu komputer... maybe juruteknik komputer buleh membantu anda... klu dah ada skill sendri, boleh jerk buat sendiri...

      Delete

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...