Followers

Saturday, January 8, 2011

Penggunaan Astaghfirullah Al Azim dan MasyaAllah...

Tgh aku walkblogging suma yang aku follow blog sebelum ni...tetiba aku jupe la satu blog ni pengunaan perkataan yang salah bg aku rasanya...Aku cakap salah sebab dah ada orang tegur aku sebelum ni...aku taw ramai yang xtaw penggunaan 2 perkataan ini dengan betul...Ramai yang belasah sebut je mcm aku buat dulu...so sapa2 yang baca entri ni minta la tolong bg taw semua yang korang kenal yang selalu sebut salah time... 

Menegur dan menyampaikan ilmu yang baru dan orang tersebut guna ilmu tu dan menyampaikan kepada yang lain pergh...pahala banyak tu...Mcm business MLM tu...lagi ramai masuk lagi byk pahala...MLM dapat duit bila usaha..tu pon lom tentu dapat duit...pahala? Dah dijanji oleh Allah...ada mau pertikai lagi ke? Comfirm dapat...janji niat kena betul...kerana Allah...

Aku xcite lagi ni mcm ne penggunaan dia kan? Ok la baca ni :

1. Lailahaillallah : Tiada tuhan yang layak disembah melainkan Allah...
   (mesti tambah yang layak disembah...kerana tuhan yang batil banyak)
2. Subhanallah : Maha suci Allah
3. Alhamdulillah : Segala pujian bagi Allah
4. Masya-Allah : Apa yang dikehendaki oleh Allah
   (perkataan ini selalu diucapkan juga untuk melahirkan takjub/rasa     respek atau seumpamanya kita pada sesuatu) 
5. Insya-Allah : jika dikehendaki oleh Allah 
   (sangat digalakkan mengucapkan perkataan ini dalam merancang sesuatu)
6. Jazakallah Khuhairan : Dikurniakan ke atas engkau oleh Allah kebaikan 
   (digunak untuk mengucapkan terima kasih)
7. Astaghfirullahalazim : 
   aku memohon pengampunan dari Allah Yang Maha Hebat  
8. Lahaulawalaquwataillabillah : tiada kehebatan dan kekuatan kecuali dengan Allah 
9. Innalillahiwainnailaihirooji'un : Sesungguhnya kita kepunyaan Allah dan sesungguhnya kepadaNya kita kembali

Dua perkataan ni yang selalu kita salah gunakan : 

MasyaAllah : digunakan pada apabila orang buat salah...salah tu...Kita kena guna perkataan MasyaAllah bila takjub terhadap sesuatu yang baik...Orang wat salah...kita bleh rasa takjub ke...betul x? 

Astaghfirullahalazim : Untuk kita gunakan apabila mellihat sesuatu yang kurang elok atau dosa dan terus memohon keampunan kepada Allah...So bila ada orang wat salah, guna la perkataan ni ok...

Aku harap korang tolong la sampaikan kepada orang lain pasal ni sbb kesian salah penggunaan leh jadi salah makna so takut bleh terpesong agama kowt nanti... so harap lepas ni xterjadi benda mcm ni dh dikalangan masyarakat kita...


4 comments:

  1. thanx 4 sharing...

    sgt brguna. krn ak pn kdg2 konpius

    ReplyDelete
  2. tu la pasal... ramai sangat orang slah gune.. sy pon xtau nak tegur diorang mcm mane.. orang kita ni, ssh betui la..

    ReplyDelete

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...